eten & drinken

Wijn, maar welke?

terrasjesweer

Het aanbod van wijn is de laatste 10-15 jaar explosief gegroeid. Waar we eerst alleen maar oog hadden voor wijn uit Frankrijk, drinken we tegenwoordig net zo graag een glas wijn uit Chili, Oostenrijk of Australië. Bekende druivenrassen zoals bijvoorbeeld een Chardonnay of Cabernet Sauvignon worden eigenlijk over de hele wereld ingezet. Daarnaast zijn er ook wijnstreken die juist gebruik maken van heel specifieke druivenrassen voor hun streek. Het grote aanbod wijn maakt het vaak ook moeilijker om een juiste keuze te maken. Smaken verschillen natuurlijk maar niet elke wijn past bij elk moment of elk gerecht. Waar kun je op letten?

Hoe kies je een wijn?
Zelf hou ik van een frisse maar droge witte wijn met een vleugje citrus. Voor de rode wijn zal ik altijd gaan voor een zware, krachtige en kruidige wijn. Ik drink niet dagelijks een glas wijn, maar in het weekend of bij een uitgebreid diner kan ik een goed glas wijn erg waarderen. Liefst een bijpassende wijn met nadruk op goed. En goed hoeft bij mij geen dure wijn te zijn, maar een wijn die ik lekker vind en die mij goed smaakt bij het moment van drinken of bij een gerecht. Dat laatste is vaak nog wel het moeilijkste. Toch zijn er vuistregels voor het kiezen van wijn bij een gerecht.

Wijnwijzer
Een vuistregel is dat als je wijn drinkt je begint bij de lichtste wijn bij het voorgerecht en dit opvoert naar de zwaarste wijn bij het hoofdgerecht. Bij een dessert van kaas of zoet worden zoet(ere) wijnen geschonken. Zo is port bij kaas natuurlijk de ultieme combinatie, hoewel je ook de zwaardere rode wijn van het hoofdgerecht er nog vaak bij kunt drinken. Bij een diner van meerdere gangen lukt het mij echt niet om per gerecht een vol glas wijn te drinken. Ik schenk, of vraag, altijd een bodempje zodat ik toch de smaak van de wijn heb, maar na 5 gangen nog steeds rechtop aan tafel zit.

Mousserende wijn past goed bij zoutige gerechten, aardappelgerechten, vis, schaal- en schelpdieren en gevogelte.
Zoete witte wijn past goed bij kruidig en pittig eten, vettere vis en kip.
Droge witte wijn past goed bij groentengerechten, salades, stevige vis en kip.
Volle witte wijn past goed bij romige gerechten, schaaldieren en gevogelte.
Rosé wijn past goed bij rijk gekruid eten, schaaldieren, varkenshaas en gevogelte.
Licht rode wijn past goed bij paddenstoelen, varkensvlees en gevogelte.
Zachte rode wijn past goed bij gegrild vlees.
Volle rode wijn past goed bij geroosterd of gerookt vlees.
Dessertwijn past goed bij zoetigheden.

Met een beetje hulp
Gelukkig maakt Jan Linders supermarkten het je tegenwoordig steeds makkelijker. Het assortiment wijn is divers en uitgebreid, maar wat nog veel fijner is, zijn de kaartjes bij de wijnen. Hierop vind je informatie over de smaak van de wijn, waardoor je al heel snel in kunt schatten of een wijn al dan niet bij je gerecht past.

Drink met mate!

Over Francis van Arkel

Francis van Arkel

Francis van Arkel

Francis van Arkel is voedingskundige en gebruikt deze kennis om gezond en gevarieerd te koken. Door haar werk als foodstylist en kookboekenauteur experimenteert ze graag om gezonde, snelle en vooral lekkere maaltijden voor haar gezin op tafel te zetten. Ze deelt deze recepten én haar andere ideeën voor een lekker gezond leven graag met je!

Plaats een reactie