ontspannen

Vakantie… met of zonder stress?

waterpret1

Eindelijk, je hebt vakantie! Ik ken mensen, mijn moeder is er eentje van, die 2 weken voor ze op vakantie gaan compleet in de stress schieten. Want de koffer moet gepakt en daar doe je natuurlijk 2 weken over… Ik vind zoiets onbegrijpelijks, want ik begin de avond ervoor pas met inpakken, zonder stress. Ik denk altijd, als ik mijn paspoort, reisdocumenten en geldpasjes maar bij me heb, dan kan ik alle kanten op. Alles wat ik vergeten ben, kan ik daar wel ergens kopen.

Eenmaal weg
Na wel of geen inpakstress ben je eindelijk onderweg naar je vakantiebestemming. De reis kan veel hobbels hebben; je vliegtuig heeft vertraging of er staat een niet gemelde file op weg naar het vliegveld, de lange reis naar je vakantiebestemming begint jou, of de kinderen, aardig op te breken, de auto krijgt kuren en zo kan ik dit lijstje nog heel lang maken. In ieder geval komt meteen die stress weer om de hoek kijken, want het loopt allemaal niet zoals jij het had bedacht. Of misschien ga je helemaal niet op vakantie, maar blijf je lekker thuis. Kun je dan echt ontspannen?

Laat het los!
De vakantie begint zodra jij dat toelaat! Bij mij is dat de eerste minuut nadat ik mijn laptop heb dichtgeklapt. Heb ik iets niet af, jammer dan, ik heb iedereen geïnformeerd en pak het op zodra ik weer terug ben van vakantie. Laat het los! Feitelijk ben je toch nooit klaar en je hebt recht op wat vrije dagen, die heb je overigens broodnodig om weer op te laden. Daar wordt je werkgever ook beter van overigens.

Geef toe aan je vakantie en ontspan
Ontspan! Laat de dag komen zoals ie komt, sta op je gemak op en geniet van het feit dat jij bepaalt hoe laat je opstaat. Begin lekker met een ontbijtje, kopje koffie of thee erbij en bedenk wat je zal gaan doen, een en ander kan ook samenhangen met het weer natuurlijk. Plannen mag best wel maar plan niet te veel op één dag. Tijd voor klusjes mag ook, maar plan er eentje op een dag en zorg dat je de rest van de dag ook wat leuks hebt staan. Of misschien wil je gewoon helemaal niks doen, dat kan natuurlijk ook en kan o zo fijn zijn.

Bereikbaarheid
Het nadeel van social media is dat je altijd wel bereikbaar bent. Sluit alle social media van je werk of school af en laat ook de zakelijke telefoon lekker zakelijk in je lade liggen. Hetzelfde geldt voor je zakelijke email, zet een automatisch antwoord erop die verwijst naar een collega die jouw werkzaamheden overneemt tijdens je vakantie. Je zal zien dat het een stuk rustiger is opeens!

Over Francis van Arkel

Francis van Arkel

Francis van Arkel

Francis van Arkel is voedingskundige en gebruikt deze kennis om gezond en gevarieerd te koken. Door haar werk als foodstylist en kookboekenauteur experimenteert ze graag om gezonde, snelle en vooral lekkere maaltijden voor haar gezin op tafel te zetten. Ze deelt deze recepten én haar andere ideeën voor een lekker gezond leven graag met je!

Plaats een reactie