ontspannen

Stress door sinterklaas? Welnee!

Week 49-50

Zie de maan schijnt door de bomen, makkers staakt uw wild geraas, ’t Heerlijk avondje is gekomen, ’t avondje van Sinterklaas. Ja, maar er gaat heel wat stress aan vooraf. Of nou ja, gíng. Met kinderen van negen jaar en ouder is het rond sinterklaastijd een stuk rustiger in huis. Het geheim? Jarenlange ervaring en enkele handigheden zorgen voor een sinterklaas zonder stress. Ik geef je graag enkele tips.

Maak een schoenzetkalender
Zodra kinderen hun schoen mogen zetten, stuiteren ze door huis. Drie keer per dag de vraag: mag ik vanavond mijn schoen zetten? Wat zou er morgen in zitten? En vervolgens niet kunnen slapen van de spanning. Het begint op de dag van de intocht, als alle kinderen hun schoen mogen zetten. Dan is het erg handig als Sinterklaas er die nacht een schoenzetkalender in stopt, waar op staat welke dagen hij langskomt. Einde discussie.

Wees helder over sinterklaasavond
Daar wordt aan de deur geklopt, hard geklopt, zacht geklopt. Zou de goedheiligman wel komen? Die vraag kan kinderen nachtenlang uit hun slaap houden. Krijg je bezoek op 5 december? Zet het op de kalender! Zo niet, maak dan duidelijk dat Sinterklaas een drukbezet man is en dat hij heeft laten weten dit jaar bij andere kinderen op bezoek te gaan.

Cadeautjes: overdrijf het niet
Weet wat je viert. Sommige mensen zijn de kern van het sinterklaasfeest wat uit het oog verloren. Het draait niet om de cadeaus, het gaat om de gezelligheid. Sinterklaasavond is van oudsher een gezellige, warme avond. Dat wil je kinderen meegeven. Houd het dan ook gezellig. Begin op tijd met inkopen van kleine presentjes en varieer met zelfgemaakte en functionele cadeautjes. Wat is er mis met een fijn paar handschoenen of warme sloffen? Zorg op de avond zelf voor leuke spelletjes en een hapje en/of drankje.

Dag sinterklaasje!
Sommige kinderen snappen niet dat het sinterklaasfeest ook een einde kent. De jaarlijkse intocht is een duidelijk startmoment van de sinterklaasperiode maar na sinterklaasavond houdt het ineens op met alle feestelijkheden. Is de goedheiligman dan wel echt het land uit? Voor kinderen die daar aan twijfelen is op de site van het sinterklaasjournaal vanaf 6 december een filmpje te zien van een vertrekkende stoomboot.

Dan is het dus echt klaar met alle sinterklaasstress. Op naar de kerst? 😉

Over Tefke van Dijk

Tefke van Dijk

Tefke van Dijk

Tekstschrijver Tefke van Dijk wil haar kinderen iedere dag voedzame maaltijden voorschotelen, met voldoende groente en fruit. Daarvoor gebruikt ze vooral haar gezonde verstand en opvoedkundige vaardigheden. Ze zit veel op de fiets en trekt graag de natuur in met de kinderen. In haar verhalen lees je hoe ze haar drukke gezinsleven probeert te combineren met een gezonde levensstijl.

Plaats een reactie