bewegen

Sporten: wat ga jij doen in 2018?

Bewegen is gezond

Sporten is niet meer zoals vroeger. Als jongere was ik drie keer per week op de sportvelden te vinden voor trainingen en wedstrijden. Na afloop douchten we met z’n allen en daarna fietste ik naar huis. Tijd zat en meer dan genoeg beweging. Dat is nu wel anders. Nu moet alles snel, snel, snel. Bovendien het lukt niet altijd om te sporten en dat is niet goed, want de rest van de tijd zit ik achter mijn bureau te werken.

Sporten waar, wanneer en met wie jij wilt

Mensen sporten tegenwoordig minder vaak georganiseerd bij een club, maar zijn meer flexibel. Vaak sporten ze individueel of in zelfgevormde groepen. Daar kan ik over meepraten. Ik zit al een hele tijd niet meer bij een vereniging, maar ga wel regelmatig fitnessen met mijn vader en onze sportvrienden. Die flexibiliteit bevalt me prima!

Fitte 55-plussers en gepensioneerden

Regelmatig sporten of bewegen hoort bij een gezonde leefstijl. Het heeft een positieve invloed op chronische ziekten, overgewicht en de levensverwachting. De 55-plusser van nu is een stuk vitaler dan vorige generaties. Ze wandelen, fietsen en tuinieren meer dan hun ouders. Dat zie ik ook op de sportschool, waar behoorlijk wat 55-plussers en gepensioneerden komen. Zij sporten om zich fitter te voelen en dat werkt goed. Ze redden zich thuis prima en hebben weinig hulp nodig van anderen.

Zittende jongeren en werkenden

Bij jongeren is voldoende beweging een uitdaging door verleidingen als gamen en sociale media. Zij zijn juist minder lichamelijk actief dan vorige generaties. Dat geldt ook voor mijzelf, vergeleken met vroeger. Ik kan soms een hele werkdag op mijn bureaustoel doorbrengen en ‘zitten is het nieuwe roken’. Ik heb daarom een stabureau gemaakt zodat ik mijn laptop kan verplaatsen en een tijdje staand ga werken. Van een collega hoorde ik dat ze een klein deskbike heeft aangeschaft en tijdens het werk actief beweegt onder haar bureau. Ook op een zitbal werken is beter dan een gewone stoel.

Dus: kom van die bank en blijf actief!

Tijdgebrek en zittend tijdverdrijf zijn geen excuus om op de bank te hangen. Kies voor beweging op een manier die bij jou past. Of dat nu voetbal is bij een vereniging, dagelijks een uurtje fietsen, een frisse neus halen in het bos of naar de sportschool voor krachtoefeningen. Als je maar beweegt! Een goed voornemen voor 2018… en de jaren daarna. :-)

Over Tefke van Dijk

Tefke van Dijk

Tefke van Dijk

Tekstschrijver Tefke van Dijk wil haar kinderen iedere dag voedzame maaltijden voorschotelen, met voldoende groente en fruit. Daarvoor gebruikt ze vooral haar gezonde verstand en opvoedkundige vaardigheden. Ze zit veel op de fiets en trekt graag de natuur in met de kinderen. In haar verhalen lees je hoe ze haar drukke gezinsleven probeert te combineren met een gezonde levensstijl.

Plaats een reactie