ontspannen

Ontspannen boodschappen doen? Maak een briefje!

boodschappenlijstje

Als een kip zonder kop door de supermarkt rennen terwijl ik probeer te bedenken wat ik moet halen, daar ben ik wel klaar mee. Vaak vergeet ik dan ook nog de helft… Echt niet relaxed. De oplossing: een boodschappenbriefje!

Voorheen lukte het nog wel als ik wist hoeveel dingen ik moest hebben. Het kostte me soms wel moeite om terug te halen wat ik ook alweer precies nodig had, maar ik vergat niets. Tegenwoordig heb ik bijna overal een lijstje voor. Ik weet dat ik hiermee weinig aan geheugentraining doe, maar het is zoveel relaxter dan voortdurend moeten onthouden wat ik nog moet doen of halen. Door een lijstje te maken, gaat iets (tijdelijk) uit mijn hoofd. Als fanatiek verzamelaar van boodschappenbriefjes heb ik gemerkt dat er verschillende soorten lijstjesmakers zijn:

  1. De Chaoot

Je doet eens per week boodschappen en de vaste boodschappen hoef je niet meer op te schrijven. In jouw keuken ligt er altijd een lijstje op het aanrecht, of het hangt op een (prik)bord. Zodra iets op is, zet je het op het lijstje. Met dit lijstje in je hand loop je meestal kriskras door de supermarkt om alles te verzamelen.

  1. De Routeplanner

Jouw boodschappenbriefje is geordend op de looproute van jouw vaste supermarkt. Als je het lijstje maakt, loop je in gedachten door de winkel en schrijft alles op in de juiste volgorde. Dit betekent dat je tijdens de boodschappen weinig extra meters maakt. Je werkt gewoon het lijstje af.

  1. De Indeler

Groente bij groente, zuivel bij zuivel, vlees bij vlees, brood bij brood. Je ordent je boodschappen graag in categorieën. Een boodschappenbriefje verdeel je ook graag in vlakken. In de winkel is zo’n briefje best handig: je vindt alles meteen bij de juiste afdeling. Alleen de categorie ‘Overig’ is lastig, daarvoor moet je soms toch even teruglopen.

  1. De Afvinker

Jouw lijstje ziet er altijd netjes en overzichtelijk uit. Heb je het samengesteld uit diverse rondslingerende briefjes en overgeschreven voordat je naar de supermarkt ging? Voor de duidelijkheid streep je alles door wat je hebt, of je maakt een klein scheurtje voor de boodschappen die al in je winkelwagentje liggen. Durf je de overstap te maken naar een digitaal lijstje?

Nu ben ik wel benieuwd wat voor type jij bent. Zeg het maar! :-)

Over Tefke van Dijk

Tefke van Dijk

Tefke van Dijk

Tekstschrijver Tefke van Dijk wil haar kinderen iedere dag voedzame maaltijden voorschotelen, met voldoende groente en fruit. Daarvoor gebruikt ze vooral haar gezonde verstand en opvoedkundige vaardigheden. Ze zit veel op de fiets en trekt graag de natuur in met de kinderen. In haar verhalen lees je hoe ze haar drukke gezinsleven probeert te combineren met een gezonde levensstijl.

Plaats een reactie