eten & drinken

Met pasta weer even in Italië!

vakantiemaaltijd

We zijn altijd groot pastaliefhebbers geweest, maar sinds onze vakantie in Italië hebben we volop nieuwe inspiratie. Nu eten we deze verrukkelijke deegwaren eens per week en om het gezond (en lekker) te houden, probeer ik te variëren met soort en ingrediënten. Pasta staat nu eenmaal niet bekend als erg gezond, maar met een paar slimme tips kun je het wel gezonder maken. En als we het eten zijn we weer even helemaal terug in het prachtige Italië!

Volkoren pasta

Pasta is rijk aan koolhydraten. Het bevat vezels, eiwitten, B-vitamines en mineralen. Je kunt daarbij beter kiezen voor volkoren pasta dan gewone ‘witte’ pasta. Volkoren is gemaakt van de hele (vermalen) graankorrel en het eten van volkoren producten verlaagt het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2. Probeer ‘witte’ graanproducten dus zoveel mogelijk te vervangen door volkoren varianten. Ook bij brood en pannenkoeken is volkoren een gezondere keuze.

Niet te veel

Pasta maak je vaak meer dan nodig is. Per persoon is ongeveer 75 tot 100 gram droge volkoren pasta voldoende. Pasta moet je altijd in ruim water koken en elke soort pasta heeft een andere kooktijd. Als je pasta een paar minuten korter kookt dan op de verpakking staat, dan wordt het ‘al dente’. Dat wil zeggen: met een wat stevigere beet. Zelf vind ik dat lekkerder. Om energie te besparen kun je ook halverwege de kooktijd het vuur uitzetten en de pasta in het hete water uit laten garen.

Pasta al tonno

Sinds mijn dochter een pizza al tonno heeft geproefd, is ze helemaal dol op tonijn. Gelukkig kun je heel veel kanten op met tonijn! Wist je dat tonijn op de vijfde plek staat in de top-10 van meest verkochte vissoorten? Niet gek, als je bedenkt dat tonijn relatief weinig vet en calorieën bevat maar wel boordevol vitaminen en mineralen zit. En vooral erg lekker is! Je kunt tonijn ook heel goed combineren met pasta. Daar heb ik een ideaal recept voor gevonden:

Pasta met tonijn, appel en tomaat

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (gehakt)
  • 1 appel (geschild, in blokjes
  • 200 milliliter gezeefde tomaten (pak)
  • 2 blikjes tonijn (op olie)
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 300 gram penne of fusilli
  • 2 tomaten (in blokjes, zonder zaadjes)

Bereiden

  • Verhit de olijfolie en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg de appel toe en bak deze even mee.
  • Giet de gezeefde tomaten erbij en schep de tonijn, Italiaanse kruiden en zout en peper erdoor.
  • Kook intussen de pasta met zout beetgaar. Giet deze af. Serveer de saus bij de pasta en strooi de tomatenblokjes erover.

Variatie

In plaats van tonijn zijn sardines ook lekker. Vervang de appel eens door mini-bloemkoolroosjes.

Over Tefke van Dijk

Tefke van Dijk

Tefke van Dijk

Tekstschrijver Tefke van Dijk wil haar kinderen iedere dag voedzame maaltijden voorschotelen, met voldoende groente en fruit. Daarvoor gebruikt ze vooral haar gezonde verstand en opvoedkundige vaardigheden. Ze zit veel op de fiets en trekt graag de natuur in met de kinderen. In haar verhalen lees je hoe ze haar drukke gezinsleven probeert te combineren met een gezonde levensstijl.

Plaats een reactie