eten & drinken

De Italiaanse keuken

Italiaanse keuken

Italië is niet alleen een fantastisch vakantieland, het is ook het land met een mooie en altijd sensueel klinkende taal, een land met mooie mensen die nog tijd hebben, een land met grote meren, de zee en berglandschappen en last but zeker not least een geweldige keuken! Als ik Italiaans eten ruik krijg ik altijd visioenen van stevige nonna’s met een keukenschort om die met een pollepel achter een oud gasfornuis in een grote pan tomatensaus roeren. Erboven hangen keukenkastjes waar de verf door het jarenlange en intensieve gebruik vanaf is gebladderd. Maar wat zie ik graag dit beeld in mijn hoofd want Italiaans eten ruikt niet alleen lekker maar is ook lekker!

Pasta, pasta en pasta
Italië is natuurlijk bekend om zijn pasta. Pasta is verkrijgbaar in tig maten en vormen en officieel hoort bij elke soort pasta een bepaalde saus. En dat is niet zonder reden. Die ene saus ‘houdt’ nu eenmaal beter op die ene pasta en aangezien Italianen dit al eeuwen weten moeten wij als Nederlanders dit vooral respecteren. Naast de voor ons bekende pastasoorten zoals spaghetti, macaroni, tagliatelle, farfalle, paperdelle, penne en fusilli zijn er nog tal van pastasoorten te verkrijgen. Heb je wel eens gehoord van rigatoni, orecchiette of caserecce? En dan heb je natuurlijk nog de gevulde pasta’s zoals ravioli, tortellini, canneloni en caramelle. De vulling kan variëren van ricotto en spinazie via truffel en paddenstoelen naar pompoen. En het liefst een romige saus hierbij graag. O ja, en vergeet vooral dat glas wijn niet.

Niet alles is pasta
Net zoals de verse en eerlijke ingrediënten behoorlijk kunnen variëren eten de Italianen ook nog andere gerechten dan pasta. Gerechten en recepten zoals risotto, pizza, kalfsvlees, gnocchi, antipasti, vis, foccacia, bruschetta en pesto’s zijn minstens zo lekker als de pasta uit dit land. In blad Boodschappen hebben we een greep uit de mooiste Italiaanse recepten gedaan zodat het zonnetje ook bij jouw aan tafel kan schijnen. Kies en mix, vul aan met heerlijke brood en drink er eventueel een bijpassende glas Italiaanse wijn bij. Laat de lente en de voorpret voor een vakantie maar alvast beginnen!

Over Francis van Arkel

Francis van Arkel

Francis van Arkel

Francis van Arkel is voedingskundige en gebruikt deze kennis om gezond en gevarieerd te koken. Door haar werk als foodstylist en kookboekenauteur experimenteert ze graag om gezonde, snelle en vooral lekkere maaltijden voor haar gezin op tafel te zetten. Ze deelt deze recepten én haar andere ideeën voor een lekker gezond leven graag met je!

Plaats een reactie