eten & drinken

Intocht van Sinterklaas

sinterklaas

Tjonge, wat vonden mijn kinderen het toch altijd spannende tijden. Vooral de dag dat Sint officieel in ons land aankwam. Samen gekluisterd aan de buis tot ze in de verte de stoomboot zagen aankomen. Dan brak de hel los, stuiterballen werden het dan. Ik genoot van die tijd. Ik was al maanden vooraf cadeautjes aan het zoeken en kopen. Nuttige cadeaus, cadeaus die eigenlijk niks voorstelde maar waarvan je weet dat je ze er een plezier mee doet en cadeautjes voor in de schoen.

Schoen zetten
De dag van de intocht van Sinterklaas, de eerste zaterdag na Sint Maarten, mag er eindelijk de schoen gezet worden. Vroeger bij de open haard bij de schoorsteen, tegenwoordig bij moderne gashaarden, houtkachels of onder de verwarming. Het maakt de kinderen niet uit. Een wortel en wat hooi voor het paard (wat moet dat dier volgegeten zijn zeg) en dan ’s morgens in alle vroegte uit bed wat er in je schoentje ligt. Een klein cadeautje en wat pepernoten is genoeg om een big smile op de gezichten van de kinderen te toveren.

Pakjesavond
De traditie van pakjesavond heeft eigenlijk pas na de Tweede Wereldoorlog zijn opmars gekregen. We kwamen in een veel welvarendere tijd waar er meer ruimte was om te geven. De geheimzinnigheid rondom de pakjes of cadeautjes is flink aangewakkerd. Sinterklaas en de Pieten brengen de pakjes rond, heel stiekem en hard bonkend aan de deur of raam maar alleen als er heel hard wordt gezongen natuurlijk. In de praktijk is dit de buurman die je misschien nog net heel hard weg ziet rennen. Voor de kinderen maakt dat niet uit, die zijn door het dolle heen. Bij ons heeft een Piet een keer iets te hard op het raam gebonkt… die Piet klopte er dwars doorheen, oeps! Voor mij blijft Sinterklaasavond altijd heel speciaal en ook al zijn onze kinderen 21 en 23 jaar oud, we zullen altijd iets gezelligs doen die avond, dat is onze nieuwe traditie. Tot er wellicht een keer kleinkinderen komen, dan wordt het weer anders. Deze kruidnoten maken we eigenlijk altijd wel, lekker en leuk om te doen!

Kruidnoten
200 gram zelfrijzend bakmeel
75 gram donkerbruine basterdsuiker
4 theelepels koekkruiden
snufje zout
2 eetlepels honing
75 gram boter (koud, in blokjes)
4 eetlepels melk

Schep de droge ingrediënten door elkaar en kneed er dan met een mixer de boter en melk doorheen. Vorm een bal en leg deze verpakt in folie 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180ºC. Rol balletjes ter grootte van een euromunt van het druk deze lichtjes aan op een ingevette bakplaat. Leg de balletjes iets uit elkaar zodat ze niet aan elkaar vast kunnen bakken.
Bak de kruidnoten in de oven in circa 20 minuten gaar en goudbruin. Laat de kruidnoten even afkoelen en knapperig worden voordat je ze serveert.

Over Francis van Arkel

Francis van Arkel

Francis van Arkel

Francis van Arkel is voedingskundige en gebruikt deze kennis om gezond en gevarieerd te koken. Door haar werk als foodstylist en kookboekenauteur experimenteert ze graag om gezonde, snelle en vooral lekkere maaltijden voor haar gezin op tafel te zetten. Ze deelt deze recepten én haar andere ideeën voor een lekker gezond leven graag met je!

Plaats een reactie