eten & drinken

Indian Summer

indiansummer

Een term die nog niet zo heel erg bekend is in Nederland. En dat kan kloppen want de oorsprong van Indian Summer ligt in Noord-Amerika. De periode van herfst waarin de temperaturen toch nog behoorlijk oplopen nadat eigenlijk de herfst al was ingetreden. Blauwe luchten, veel zon en warm terwijl de blaadjes aan de boom toch al aan het verkleuren zijn. Eigenlijk een heel mooi fenomeen die Indian Summer!

Meteorologisch verklaarbaar
De plotselinge warmte nadat we eigenlijk alweer met onze jassen naar buiten moeten, is goed te verklaren. Door een hogedrukgebied waait de wind tijdelijk uit het westen terwijl dit normaliter uit het oosten is. Gevolg is een aangename warmte die ervoor zorgt dat de jassen weer even aan de kapstok kunnen. Bij ons kunnen de temperaturen oplopen van 20 tot 25 ˚C, heerlijk! Jammer genoeg duurt een Indian Summer niet voor eeuwig, meestal tussen de 3 dagen en 2 weken. Daarna mogen de winterjassen toch weer tevoorschijn worden gehaald.

Even het zomergevoel
Ook al weet je dat een Indian Summer kort zal duren, wij Nederlanders zullen geen Nederlanders zijn om er volop van te genieten. Fietsers, wandelaars en waterratten laten zich weer zien en ook de terrasjes doen die dagen weer goede zaken. Heerlijk in je tuin genieten kan natuurlijk ook. Onder het genot van een lekker drankje en een heerlijk hapje nog even genieten van de laatste warmte buiten. Geniet bijvoorbeeld van een heerlijke pompoensoep met een stevige kruidenmix en crème fraîche. Snijd daar wat boerenbrood bij en je kunt nog een paar uurtjes blijven genieten.

Pompoensoep met een stevige kruidenmix
voor 4-6 personen

1,5 liter groentebouillon (van tablet)
1,5 kg pompoen, geschild en vruchtvlees in stukken
1 grote winterwortel, geschild en in stukken
6 theelepels kerriepoeder
6 theelepel gedroogde peterselie
1 theelepel chilivlokken
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel kurkuma
2 theelepels knoflookpoeder
125 ml crème fraîche
boerenbrood
peper en zout

Meng de kerriepoeder, peterselie, chilivlokken, komijnzaad, kurkuma en knoflookpoeder door elkaar. Breng de bouillon met de pompoen, wortel en kruidenmix aan de kook en laat dit 10 minuten zachtjes koken. Pureer de soep in de keukenmachine of met de staafmixer mooi glad en roer de crème fraîche erdoor. Breng de soep op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over de borden, schep er eventueel nog een lepeltje crème fraîche op en geef er het boerenbrood bij.

Over Francis van Arkel

Francis van Arkel

Francis van Arkel

Francis van Arkel is voedingskundige en gebruikt deze kennis om gezond en gevarieerd te koken. Door haar werk als foodstylist en kookboekenauteur experimenteert ze graag om gezonde, snelle en vooral lekkere maaltijden voor haar gezin op tafel te zetten. Ze deelt deze recepten én haar andere ideeën voor een lekker gezond leven graag met je!

Plaats een reactie