ontspannen

Help, de kinderen zijn een week vrij!

shutterstock_149610314

Niet iedere moeder zal er eerlijk over zijn, maar ik ken genoeg moeders die met de handen in het haar zitten als de kinderen een weekje meivakantie krijgen. De hele strakke wekelijkse planning van naar school gaan, kinderopvang, balletles, hockeytraining en voetbalwedstrijden ligt overhoop om nog maar niet te spreken je koters die de hele dag thuis zijn. Wat moeten we in godsnaam gaan doen? En het kan juist zo leuk zijn!

Niks moeten
Zie zo’n weekje vrij ook eens als rust voor jezelf. Ja je leest het goed; rust voor jezelf ondanks dat je kinderen vrij zijn, gek hè. Opstaan zonder stress, ontbijten wanneer het uitkomt, lekker langer samen aan tafel blijven tutten en bespreken wat je zoal gaat doen die dag. Ik vond het altijd geweldig als de kinderen vrij waren. Ik zorgde dat ik die week vrij was of vaker thuis kon werken. Ik had ook mazzel dat we met drie vriendinnen samen zes kinderen van dezelfde leeftijd hadden en er elke schoolvakantie bijna dagelijks samen op uit trokken. Inmiddels zijn ze hier 23 en 21 jaar maar dat soort uitjes komen nog regelmatig als gespreksstof op tafel.

Buitenactiviteiten
Altijd een succes met mooi weer is een fietstocht. Stippel vooraf een leuke route uit met een paar stops die ook leuk zijn voor kinderen. Ga geen route plannen van tig km lang. Een speeltuin en zwembad of als je wat luxer wil doen een dierentuin of pretpark doen het ook altijd goed. Neem een picknickmand mee met lekkere gezonde broodjes, vers fruit, drinken en een koekje of snoepje, kinderen vinden het geweldig om dat op de hand op te eten.

Knutseldefrutsel
Maar je hoeft niet altijd weg, er zijn genoeg andere mogelijkheden zoals knutselen bijvoorbeeld. Gips gieten, mozaïken, kaartjes maken, kralen rijgen, fotolijstjes maken, bloemen van papier, mandjes vlechten, jampotjes schilderen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Alles hebben we denk ik wel een keer gemaakt en wat hadden we altijd een plezier. Hele middagen konden we knutselen en tussendoor kwam er natuurlijk wat te drinken en wat fruit op tafel. Of we gingen bakken, in het begin cake, taartjes, cupcakes en koekjes om ze daarna te versieren met alles wat maar zoet was, of nog zoeter. Uiteraard ging de helft ervan in de mond in plaats van op de gebakjes haha. Toen de kinderen wat groter werden maakten we ook pizza en draaiden we verse pasta. We hadden één regel; samen opruimen en schoonmaken!

Het hoeft niet perfect
Zorg vooral dat je zo’n vakantieweekje voor jezelf leuk houdt, doe dus dingen die samen leuk vindt en niet alleen de kinderen leuk vinden. Het plezier dat je dan met elkaar hebt geeft een echt vakantiegevoel, qualitytime met elkaar en geen stress! Zo’n week is zo om en dan kan de ‘we moeten weer van alles en nog wat week’ weer beginnen. Geniet van de vrije dagen!

Over Francis van Arkel

Francis van Arkel

Francis van Arkel

Francis van Arkel is voedingskundige en gebruikt deze kennis om gezond en gevarieerd te koken. Door haar werk als foodstylist en kookboekenauteur experimenteert ze graag om gezonde, snelle en vooral lekkere maaltijden voor haar gezin op tafel te zetten. Ze deelt deze recepten én haar andere ideeën voor een lekker gezond leven graag met je!

Plaats een reactie