ontspannen

Heerlijk, de winter komt eraan!

blog weer of geen week 48

Het was het gesprek van de dag in de kantine van de sportclub van mijn dochter: de ijzige kou buiten, het aankomende sinterklaasfeest, cadeautjesstress, warme chocomel en kruidnoten. Buiten was het al donker aan het worden, de lampen bij de velden gingen aan. Op dat moment besloot ik: ja, ik heb wel zin in de winter.

Gezelligheid kent geen tijd

Het is waar. In de zomer kan ik me uren vermaken met lange wandelingen, heerlijke barbecues, fietstochten en picknicks.

In de winter verlies ik me met gemak in puzzels van 1000 stukjes en eindeloze spelletjesavonden met de kinderen. En oké, af en toe ploffen we op de bank met een film en een bak popcorn. Sloffen aan, haardvuurtje erbij, niets meer aan doen.

Geen sinterklaasstress

Met de ouders in de sportkantine sprak ik over de stress die kinderen kunnen hebben in de decembermaand. Wanneer mogen ze hun schoen zetten? Komt de goedheiligman op bezoek? Wat kunnen ze op hun verlanglijstje zetten? Naast een gezellige tijd kan het ook een hoop spanning opleveren bij kinderen. Gelukkig hadden we genoeg tips voor elkaar om er een leuk feest van te maken. Met een goede voorbereiding komt het allemaal goed met sinterklaas!

Weg met Kerst

Ook Kerst kan stress en drukte opleveren. Familiebezoekjes zijn leuk, maar soms zijn families zo groot en ingewikkeld dat het een race tegen de klok is om overal op tijd aan tafel te kunnen schuiven. Dan kan het ook heel relaxed zijn om er een paar dagen tussenuit te gaan. Van zo’n mini-vakantie knap je ontzettend op. Even helemaal niets, echt ontspannen. Ben je toch graag bij je familie tijdens de winterse dagen? Een familiebezoek kan natuurlijk altijd! Ook op derde kerstdag of een andere dag in de kerstvakantie. Als het niet op een van de twee kerstdagen moet, haalt dat de nodige druk van de ketel.

Wel blijven bewegen natuurlijk

Of ik in de winterkou veel naar de sportschool ga, weet ik nog niet. Maar gelukkig is wandelen ook heel goed. Het allerbelangrijkst is en blijft dát je beweegt, dat hoeft niet intensief te zijn. Op een van de donkere decemberdagen naar buiten voor een lekkere wandeling in de frisse buitenlucht zie ik wel zitten.

En, natuurlijk: stamppotten!

De lekkerste wintermaaltijden vind ik stamppotten met verse groente en zelf gepureerde aardappelen, heerlijk! Helemaal na een lange wandeling in de winterse kou. Gelukkig weet ik dankzij mijn maatje Francis dat aardappelen ook heel gezond zijn. Nou, laat die winter maar komen! 😀

Over Tefke van Dijk

Tefke van Dijk

Tefke van Dijk

Tekstschrijver Tefke van Dijk wil haar kinderen iedere dag voedzame maaltijden voorschotelen, met voldoende groente en fruit. Daarvoor gebruikt ze vooral haar gezonde verstand en opvoedkundige vaardigheden. Ze zit veel op de fiets en trekt graag de natuur in met de kinderen. In haar verhalen lees je hoe ze haar drukke gezinsleven probeert te combineren met een gezonde levensstijl.

Plaats een reactie