eten & drinken

Griezelige pompoen cheesecake met regenwormen, wie durft?!

pompoen halloween

Halloween is van oorsprong een Iers feest. Het woord Halloween is dan ook afgeleid van Hallow-e’en of All Hallows Eve (Allerheiligenavond). Halloween wordt namelijk gevierd op 31 oktober, de dag voor Allerheiligen dat op 1 november is. Een feest omdat de oogst binnengehaald was.

Ieren in de Verenigde Staten
In de tweede helft van de 19de eeuw zijn er grote groepen Ieren naar de Verenigde Staten vertrokken als immigranten. Zij namen de traditie van Halloween met zich mee en zij hebben het vooral in de Verenigde Staten groot gemaakt. De bekende uitgeholde pompoen met een kaarsje, of in latere tijd een lampje erin, is het kenmerk geworden van Halloween. Het had uiteraard allereerst de functie van het bijlichten als men ’s avonds in het donker over straat ging voor de Trick or Treat.

Trick or Treat
In eerste instantie is Halloween bedoeld als kinderfeest en mochten kinderen verkleed langs de deuren gaan. Daar waar aangebeld wordt mag men kiezen: Trick, een plagerijtje of een Treat, een snoepje geven. Overigens mag men alleen maar aanbellen of aankloppen daar waar de huizen in Halloweensfeer zijn versierd. Inmiddels is Halloween ook in Nederland erg populair en wordt er steeds meer aandacht aan besteed. Het feest is nu ook voor volwassenen en zijn de verkleedpartijen en het griezelaspect belangrijk geworden. Iets griezelig eten hoort er natuurlijk ook bij!

Pompoen-cheesecake met regenwormen in het zand, wie durft?
voor 1 taart

1 vanillestokje (gehalveerd)
300 gram pompoenen (geschild, in kleine blokjes)
100 gram lichtbruine basterdsuiker
4 eidooiers
4 blaadjes gelatine
400 gram roomkaas
0.5 citroen (rasp en sap)
200 milliliter slagroom
25 gram suiker

voor de bodem
200 gram speculaasjes
100 gram boter (gesmolten)

voor de regenwormen
1 pakje aardbeien jelly pudding (bijv. van Dr. Oetker)
1 gelatineblaadje
1 klein bekertje slagroom
3 kopjes kokend water
15 druppels groene voedingskleurstof
100 buigrietjes (of genoeg om je pak te vullen)
1 pak dark chocolat chip cookies

Benodigdheden
springvorm (20 cm ø)
bakpapier
vershoudfolie
ca. 50 buigrietjes
elastiekjes

Schraap het merg uit het vanillestokje. Doe het vanillemerg en -stokje met de pompoen en basterdsuiker in een pan met 50 ml water. Roer door en stoof afgedekt in circa 20 minuten gaar. Bekleed de springvorm met bakpapier. Stamp de speculaasjes voor de bodem fijn (of maal ze in een keukenmachine) en roer de boter erdoor. Verdeel over de springvorm en druk goed aan. Zet in de koelkast om op te stijven. Verwijder het vanillestokje uit de pan en laat de pompoen goed uitlekken in een zeef. Pureer de pompoen en giet over in een kom. Zet deze boven een pan met een laagje kokend water. Klop de eidooiers los en klop deze met een garde au bain-marie goed door de pompoenpuree. Neem de schaal van de pan zodra de puree luchtig en licht gebonden is en laat al roerend afkoelen. Week de gelatine 5 minuten in koud water.

Verwarm 4 eetlepels water en los de gelatine hierin op. Klop de roomkaas los met citroenrasp en -sap en klop de gelatine en pompoen erdoor.Klop de slagroom met de suiker stijf en schep dit rustig door de pompoen. Giet het mengsel over de taartbodem en schud even om luchtbellen te voorkomen.Dek af met folie en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. Neem de taart uit de vorm.

Maak in de tussentijd de regenwormen. Bereid de jelly pudding zoals aangegeven op de verpakking. Laat de pudding afkoelen tot het handwarm is en voeg dan de slagroom en groene kleurstof toe. Hou de rietjes bij elkaar en wikkel er goed strak de elastiekjes omheen en zet ze in een glas. Giet de gelatinemix over de rietjes, zodat deze gevuld worden en laat deze in de koelkast opstijven. Je kan op meerdere manieren de wormen uit de rietjes krijgen. Je kan bijv. met een deegrol over de rietjes rollen en dan de wormen eruit knijpen. Of je kan de rietjes even onder warm water houden en de wormen eruit laten glijden.

Maal de koekjes in de keukenmachine bijna fijn. Strooi de gemalen koekjes als zand over de cheescake. Verdeel er de regenwormen over, je hoeft ze niet allemaal te gebruiken. Durf jij deze lekkere cheesecake nog te eten?

Over Francis van Arkel

Francis van Arkel

Francis van Arkel

Francis van Arkel is voedingskundige en gebruikt deze kennis om gezond en gevarieerd te koken. Door haar werk als foodstylist en kookboekenauteur experimenteert ze graag om gezonde, snelle en vooral lekkere maaltijden voor haar gezin op tafel te zetten. Ze deelt deze recepten én haar andere ideeën voor een lekker gezond leven graag met je!

Plaats een reactie