eten & drinken

Gezond de carnaval door

carnaval

Het nieuwe jaar begint met…
Goede voornemens natuurlijk! De top 3 van goede voornemens is, in willekeurige volgorde, meer sporten of bewegen, stoppen met roken en op dieet gaan oftwel gewicht verliezen. Ik vind één van de drie voornemens al heel nobel en dan zijn er serieus mensen die gewoon voor alle drie de voornemens gaan! Bikkels! Helaas is het ook een feit dat na enkele weken de meeste hun goede voornemens alweer vergeten zijn.

Carnaval en goede voornemens
Voor diegene die zich wel aan de goede voornemens blijven houden zijn er genoeg obstakels te nemen. Feestjes en verjaardagen blijven in alle opzichten een uitdaging en dan staat dit jaar Carnaval ook alweer in de eerste helft van februari voor de deur. Voor mensen uit het Zuiden toch echt een hele opgave om deze enigszin zonder al te veel schade door te komen.

Carnaval vermoeiend?
Carnaval vind ik een geweldig feest maar tegelijkertijd is het ook best een aanslag op je lijf, tenminste als je het niet al te nauw neemt met je rust en je eetpartoon. Tegenwoordig vier ik nog maar 2 dagen Carnaval terwijl ik in het verleden, toen ik nog jong was, 5 dagen zonder enige afmattingsverschijnselen volle bak Carnaval vierde. Die afmatting kwam pas als het feest voorbij was… Okay, ik was meestal na 2 dagen mijn stem al kwijt, lekker rustig voor het thuisfront, maar dat was het dan ook.

Gezond de Carnaval door
Ik ben tegenwoordig wel beter voorbereid op Carnaval dan in het verleden. Ik ‘maak’ kortere dagen en ik zorg dat de week voordat het feest losbarst een aantal voedzame en gezonde maaltijden in mijn koelkast en vriezer staan. Dat scheelt een aantal bezoekjes aan de snackbar, pizzeria of Chinees en zorgt ervoor dat ik gezonde maaltijden eet waardoor ik ook het gevoel heb Carnaval beter door te komen.

Wat ik altijd maak
Ik maak altijd een grote pan verse soep (tomaten, kippen of groenten) die ik in alle gevallen zeer royaal vul met gehaktballetjes of kip en heel veel verse groente . Soms maak ik 2 grote pannen soep trouwens, kunnen ze kiezen. De soep vries ik in porties in, dat ontdooid sneller en dan heb ik elke keer genoeg verse soep. Ik maak een grote pan gehaktballetjes in tomatensaus, een grote pan Limburgs zuurvlees en een enorme kom met een huzarensalade. De bruine broodjes ontbreken niet en ik zorg altijd voor wat zakken voorgesneden sla zodat ik er een snelle en lekkere salade bij kan maken. Wie aanschuift zie ik altijd wel, er is altijd genoeg, ook als er een meute mindden in de nacht thuis komt! Ik zeg altijd, met gezond gevulde buikjes kun je je staande houden in het feestgedruis! Een fijne en vooral gezonde Carnaval!

Over Francis van Arkel

Francis van Arkel

Francis van Arkel

Francis van Arkel is voedingskundige en gebruikt deze kennis om gezond en gevarieerd te koken. Door haar werk als foodstylist en kookboekenauteur experimenteert ze graag om gezonde, snelle en vooral lekkere maaltijden voor haar gezin op tafel te zetten. Ze deelt deze recepten én haar andere ideeën voor een lekker gezond leven graag met je!

Plaats een reactie