bewegen

Fietsroute; Rondje Eindhoven

eindhoven

Eindhoven de gekste! Geen idee waar die leus vandaan komt maar dat hij voor Eindhoven staat is wel duidelijk. Als vijfde grootste stad van Nederland is Eindhoven niet meer weg te denken en zeker niet te negeren. We weten allemaal dat Philips Eindhoven groot heeft gemaakt maar tegenwoordig maakt Eindhoven ook naam in technologie en design. Er is genoeg te zien in Eindhoven en hoe kan dat beter dan met de fiets?

Meteen van start
Het startpunt is het VVV kantoor op het Stationsplein. Van daaruit fiets je van het centrum af om de Parklaan op te draaien. Je kunt daar meteen een eerste stop maken want daar is het Inkijkmuseum gelegen (Dommelstraat). Dit kleinste museum van Nederland heeft een mooie kunsttentoonstelling en is zeker de moeite van een stop waard. Geen kunstliefhebber? Fiets dan verder volgens de route richting Geldrop.

Philips en DAF, onvermijdbaar Eindhoven
Geldrop, een dorp net buiten Eindhoven en onder andere bekend van de Peijnenburg ontbijtkoek. Hier pak je net het randje van mee waarbij je tussen het stuk van Eindhoven naar Geldrop langs groene velden fietst. Even genieten van de rust, heel even de stad uit om er zo dadelijk weer terug te keren. Je komt aan de oostkant Eindhoven weer binnen. Je fietst door de wat oudere arbeiderswijken met een heel eigen karakter. Dat is Eindhoven ten voeten uit. Veel arbeiderswijken zijn ontstaan om Philips arbeiders en later ook voor de autofabriek DAF onder te brengen. Het leuke is dat veel van deze wijken inmiddels zijn gerenoveerd en de vaak verouderde arbeiderswoningen een nieuwe moderne look hebben gekregen. In het centrum van Eindhoven ligt het DAF museum en het Philips museum, ik zou er echt voor even omfietsen! Je bent er nu toch en het ligt bijna op je route als je die verder vervolgd.

Door de stad terug
Je proeft op de terugweg echt de stad zoals ie is. Met veel verschillende architecturen, veel verschillende opgebouwde wijken en ook de oude Hoogstraat waar je doorheen fietst is een lust voor het oog. Er zit zelfs nog steeds een soort winkel van sinkel die er al zat toen ik er als kind in de buurt woonde.
Als je het centrum weer nadert kom je vlak langs de Catharina Kerk. Een prachtige imposante Rooms-Katholieke kerk die helaas wat verscholen ligt tussen andere stadse gebouwen. De kerk is toegankelijk voor bezoekers en is niet alleen buiten imposant, de binnenkant maakt net zoveel indruk. Eindhoven laat zien dat een mix van oud en modern een stad ook kan sieren. Geniet van Eindhoven!

Over Francis van Arkel

Francis van Arkel

Francis van Arkel

Francis van Arkel is voedingskundige en gebruikt deze kennis om gezond en gevarieerd te koken. Door haar werk als foodstylist en kookboekenauteur experimenteert ze graag om gezonde, snelle en vooral lekkere maaltijden voor haar gezin op tafel te zetten. Ze deelt deze recepten én haar andere ideeën voor een lekker gezond leven graag met je!

Plaats een reactie