eten & drinken

Februaridip? Niet met deze foodtips!

indiase koolcurry

De dagen zijn op het moment nog vaak donker en druilerig. Kijk jij ook zo uit naar het voorjaar? Met een warm zonnetje, fluitende vogeltjes en opkomende plantjes? Wij in ieder geval wel. Helaas moeten we nog even wachten. Hoe komen we de maand februari door? Bijvoorbeeld door nog even te genieten van krachtige wintergroenten!

Gezond, goed en voordelig

Knol- en wortelgewassen zijn veelal op hun best in de eerste maanden van het jaar. In februari zijn deze groenten nog volop verkrijgbaar, zeker als de winter wat laat op gang komt. Je kunt alle koolgroenten dan vaak ook goed en voordelig inkopen. Geniet dus nog even van de laatste kool, bloemkool, aardpeer, winterprei, broccoli, koolraap, pastinaak en rabarber. Echte seizoensgroenten van de maand februari zijn verder aardappelen, champignons, groene selderij, knolselderij, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, spruiten, uien, veldsla, witlof, witte kool en wortelen.

Knolselderij: weerstand en energie

Knolselderij is heel gezond en bevat meer gezonde voedingsstoffen dan het grauwe uiterlijk doet vermoeden. Zo is het een bron van vitamine C en dat is belangrijk voor je weerstand. Ook bevat knolselderij kalium (goed voor je bloeddruk) en vitamine K (voor stevige botten). Knolselderij is verder relatief rijk aan eiwit en bevat veel natuurlijke suikers, wat belangrijk is om fit te blijven.

Winterwortel: goed tegen veroudering

De winterwortel lijkt op de normale wortel, maar is veel langer houdbaar. In wortels zit een grote hoeveelheid bètacaroteen. Je lichaam zet dit om in vitamine A (goed voor je gezichtsvermogen en je weerstand). Als antioxidant helpt bètacaroteen bovendien je weefsels beschermen tegen veroudering. De folaat in wortels helpt samen met de natuurlijke suikers je energie op peil te houden. Folaat speelt ook een rol in de werking van het zenuwstelsel en de hersenen.

Voorjaarszon met bloemen?

Met een beetje geluk kunnen we snel gaan genieten van de voorjaarszon. Dan zijn er ook weer meer bladgroenten en slasoorten verkrijgbaar. Maart is ook dé maand voor lentegroenten- en fruit. Het eerste zachte fruit (zoals aardbei en bessen) is weer te krijgen en met Pasen op komst is het niet alleen buiten tijd voor voorjaarsbloemen, maar ook het moment voor heerlijke frisse salades, versierd met eetbare voorjaarsbloemen zoals viooltjes.

Geniet van wintergroenten

Tot die tijd… geniet van de laatste wintergroenten, nu het nog kan. :-) Bijvoorbeeld met deze smakelijke koolcurry!

Indiase koolcurry

Ingrediënten (4 personen)

  • 3 eetlepels arachideolie of wokolie
  • 2 eetlepels Indiase currypasta
  • 300 gram witte kool of spitskool (in repen)
  • 1 winterwortel (geschild, in repen)
  • 1 knolselderij (geschild, in blokjes)
  • 400 milliliter kokosmelk (blik)
  • 125 gram cashewnoten
  • 2 lente-/bosuitjes (in ringetjes)
  • naanbrood

Bereiden

  1. Verhit de olie en fruit hierin de ui. Roer de currypasta erdoor en bak deze circa 2 minuten mee.
  2. Voeg de kool, winterwortel en knolselderij toe en roerbak circa 5 minuten.
  3. Giet de kokosmelk erbij, breng aan de kook en stoof zachtjes circa 20 minuten met het deksel op de pan. Voeg zout naar smaak toe.
  4. Rooster de cashewnoten in een droge hete koekenpan. Bestrooi de curry voor het serveren met de noten en de bosui. Serveer met naanbrood.

Over Tefke van Dijk

Tefke van Dijk

Tefke van Dijk

Tekstschrijver Tefke van Dijk wil haar kinderen iedere dag voedzame maaltijden voorschotelen, met voldoende groente en fruit. Daarvoor gebruikt ze vooral haar gezonde verstand en opvoedkundige vaardigheden. Ze zit veel op de fiets en trekt graag de natuur in met de kinderen. In haar verhalen lees je hoe ze haar drukke gezinsleven probeert te combineren met een gezonde levensstijl.

Plaats een reactie