eten & drinken

Aardappels gezond? (met recept)

blog week 1 2016

Aardappels worden steeds vaker uit allerlei diëten geschrapt omdat ze teveel calorieën of koolhydraten bevatten. Nergens voor nodig! De aardappel past juist perfect in een gezond, gevarieerd en afwisselend voedingspatroon en mag gerust regelmatig op tafel staan. Varieer lekker met een vastkokende of juist kruimige aardappel, gekookt, gepoft, als puree, in de stamppot, je kunt er alle kanten mee op.

‘t Gezonde voordeel van de aardappel
De  aardappel is  rijk aan ijzer, magnesium, chroom, zink en mangaan. Een normale portie gekookte aardappels (ca. 225 gram) bevat bijna 1000 mg kalium,  dat is 1/3 van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook bevat de aardappel een royale hoeveelheid vitamine B6 en C. Voor meer vezels (goed voor de stoelgang!) eet je de aardappel met (goed gewassen) schil. Doe ze, eventueel in stukken, met wat takjes rozemarijn, tijm en een teentje knoflook zo’n 30-45 minuten in een oven van 200 ˚C, yammie!

Aardappel een dikmakertje?

De aardappel krijgt vaak onterecht te horen dat het een dikmaker is maar dit komt vaak meer door de manier van bereiden of serveren. Aardappels bakken in een dikke laag boter, frituren tot dikke frieten of serveren met een dikke saus zorgt niet voor een gezonde reputatie. Tip: verwijder altijd de groene plekjes en eventuele uitlopers. Hier zit namelijk een hogere concentratie solanine, een natuurlijke gifstof die in normale hoeveelheden geen negatief effect op ons heeft. Als toegift nog een lekker gezond aardappelrecept. Smakelijk!

Stamppot van wortel en venkel

Ingrediënten voor 4 personen
1 kg kruimige aardappel (geschild, in stukken)
500 gram venkelknollen (in grove stukken, schoongemaakt, loof apart)
1 kg winterwortel (geschild, in dikke plakken)
circa 125 milliliter melk (warm)
20 gram boter
2 eetlepels verse bladselderij (fijngehakt) of 2 eetlepels verse peterselie (fijngehakt)

Bereiding
Doe de aardappels in een grote pan en voeg zoveel water toe dat de stukken nét onderstaan. Voeg een beetje zout toe. Breng het water aan de kook en laat de aardappelen circa 10 minuten koken. Voeg dan de venkel en wortel toe en kook alle groenten nog eens 15 minuten. Controleer of de aardappels gaar zijn. Giet de groenten af. Zet de pan op een warmhoudplaatje of vlamverdeler op een laag vuur en stoom de aardappels en groenten droog. Stamp de groenten en aardappels door elkaar, terwijl je bij kleine beetjes tegelijk de warme melk toevoegt. Roer ten slotte een klontje boter, de bladselderij of peterselie en peper door de stamppot. Breng de stamppot op smaak met zout en garneer met venkelgroen. Geef bij dit gerecht braadworstjes of, ook heel lekker, eet er gebakken vis bij. bijvoorbeeld een lekkerbekje.

 

Voedingswaarde p.p.  
Energie 325kcal
Koolhydraten 54 g
Eiwit 8 g
Vet

Waarvan verzadigd

5 g

3 g

Over Francis van Arkel

Francis van Arkel

Francis van Arkel

Francis van Arkel is voedingskundige en gebruikt deze kennis om gezond en gevarieerd te koken. Door haar werk als foodstylist en kookboekenauteur experimenteert ze graag om gezonde, snelle en vooral lekkere maaltijden voor haar gezin op tafel te zetten. Ze deelt deze recepten én haar andere ideeën voor een lekker gezond leven graag met je!

Plaats een reactie